DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Pyl perga s medem

Vítejte na stránce vcelka.websnadno.cz v sekci Pyl perga s medem

Úpravu tohoto bloku zahájíte dvojklikem...

 

    Léčivé účinky pylu perga 

Včelami sbíraný květový pyl a zpracovaný fermentací v buňkách plástu se nazývá  perga. Toto zpracování pylu provádí včelky v úle. Účinnost  pergy při terapeutickém efektu se používá při zánětu jater /hepatitidě/ nebo chronickém onemocnění  jater a žlučníku . Perga obsahuje chemické substance jako bílkoviny, lipidy, sacharidy, polyfenolové sloučeniny, vitamíny, nutrienty a vlákninu. Všechny uvedené skupiny chemických sloučenin kromě vlákniny se vyznačují biologickou  aktivitou a působí léčivě  na tkáň jater i tkáň žlučníku a žlučovodů. V květovém pylu se vyskytuje rovněž více než 100 různých enzymů.

Bílkoviny čili proteiny obsažené v pylu jsou jednou z nejvýznamnějších látek pro výživu včel. V květovém pylu se nacházejí vitamíny rozpustné ve vodě i v tucích. Pyl obsahuje 7 ve vodě  rozpustných vitamínů skupiny B /B1-tiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B5-kyselina pantotenová, B6-pyridoxin, B8- inositol, B9-kyselina listová, vitamín C-kyselina askorbová a vitamin H-biotin. Z vitamínů rozpustných v tucích obsahuje produkt karotenoidy, beta karoten/provitamin A/ ,vitamin D /kalciferol/ a vitamin E tokoferol/

Pyl chrání játra, stimuluje jejich oslabenou činnost a reguluje poruchu funkce tohoto orgánu. Bílkoviny obsažené v pylu jsou cenné především pro svůj relativně vysoký obsah volných aminokyselin a sedmi exogenních aminokyselin včetně metioninu. Metionin rovněž chrání jaterní tkáň před toxickým působením  různých látek,mj. hepatoxických léků. Fenolové sloučeniny v pylu mají výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky na jaterní  tkáň. Některé vitamíny v pylu –jmenovitě kyselina askorbová, beta karoten, kalciferol a tokoferol mají silně antioxidační a protizánětlivé účinky , takže společně s fenolovými sloučeninami mají velký význam při ochraně jater.

 Důležitých metabolických procesů v jaterní tkáni se účastní i ostatní vitamíny obsažené v pylu. Květový pyl je též bohatým zdrojem minerálů z nichž si zvláštní pozornost zaslouží zinek, měď a železo. Jedná se o stopové prvky významné při homeostázi jaterních buněk. Zdůrazňuje se zejména příznivý vzájemný poměr draslíku a sodíku potřebný pro správnou funkci jater.

Jak  vám dodá pyl perga  energii ?  Játra jsou místem metabolických přeměn sacharidů. V květovém pylu obsažená glukóza prochází v játrech polymerizací a mění se na glukogen. Podobnou přeměnou prochází i fruktóza. Glukogen je zásobní energetickou látkou, která za jistých podmínek v procesu enzymatického štěpení uvolňuje glukózu, což je základní zdroj energie pro organismus a zároveň substrát pro řadu metabolických pochodů produkujících výsledně  mimo jiné mastné kyseliny, cholesterol a nukleotidy.

Příznivé léčivé účinky pylu pergy  spočívají v přítomnosti biologicky aktivních látek, které jsou obsažené v bílkovině, lipidech, uhlovodanech a polyfenolových sloučeninách, jako rovněž i bohaté směsi vitamínů a bioprvků.

Pyl užíváme tak,že jej smícháme cca v poměru 1:1 s kvalitním medem. Na 1/3 kávové lžičky nabereme tuto substanci a sníme ráno nejlépe před jídlem a zapijeme. Od více klientů máme potvrzeno,že tato substance dodá energie na celý den a muž,který v pozdějším věku začal strácet sebevědomí ze svého mužství se při opakovaném požívání mužství opět dočkal.

Přeloženo z odborných včelařských překladů. Na výzkumu se podíleli  Bogdan Kedzia, Alzbieta Holderna-Kedziová,Pasieka,2018,č.3